מיניות ופוריות
- רבקה לוטבק
- Oct 19, 2017
- 5 min read
פוריות - הנושא שכמעט כל אישה בשלב מסוים בחיים שלה תדאג לגביו, וברוב המקרים הסיבה תהיה אי יכולת להיכנס להריון .
צפיתי בסרטון בYouTube שמדבר על כך שאי פוריות זה כמו כל מחלה כרונית אחרת, טיפולים שמשפיעים מאוד חזק על הגוף והנפש, אי יכולת הכלה והבנה של החברה , ובעקבות כך התבודדות מהחברה ופגיעה במערכות יחסים , חיסורים ממקום העבודה ואו הלימודים, אי יכולת להתמיד בשגרה, אי יכולת לתכנן לטווח הרחוק , אי יכולת לתכנן חופשות לתקופות ארוכות, ומה שהכי הרבה נפגע במרבית המקרים זו המיניות , ודווקא על זה הכי קשה לדבר.
התחלתי לחקור את נושא המיניות באופן מעמיק מגיל 18. למרות שעדיין הייתי בתולה היה חשוב לי ללמוד על זה כמה שיותר שכשיגיע העת אפיק מכך את המירב. כמו בכל דבר שאני עושה בחיים חשוב לי לחקור את השטח לפני שאני קופצת למים העמוקים. אז בזמן שצפיתי בסרטי תעודה על פראפיליות, אורגזמה נשית וחשק מיני דיברתי על הנושא עם כל מי שרק אפשר ובהתחלה היה לי יותר קל לפתוח את הנושא הזה בחדרי הצ'אטים ובהמשך גם דיברתי על כך גם עם חברות ובפורומים נוספים.
במהלך התקופה הזו הצלחתי לזהות 2 סוגים של נשים: נשים ביישניות שלעולם לא ידברו על זה ולא יחשפו דבר גם אם הן סופר מנוסות וגם אם אין להן מושג מה הן עושות, וגם אם הינן עדיין בתולות. הסוג השני הוא הנשים שידברו על זה בפתיחות, יספרו לך על האורגזמה שחוותה אתמול בלילה עם כל הפרטים של האקט המיני ועמי מי, או במקרה שהן בתולות לא תהיה להן בעיה לחשוף את העובדה שהן בתולות ומה הפנטזיות שלהן או מה הן מוצאות מושך מבחינה מינית.
באחד הפוסטים הקודמים מיניתי את האתגרים שהתגלו לבן זוגי ולי במיניות בעקבות המחלה אנדומטריוזיס וכידוע הגורם מספר אחת לאי פוריות זה אנדומטריוזיס, 50% מהנשים שמגיעות לטיפולי פוריות סובלות מאנדומטריוזיס, ומרבית הנשים שסובלות מאנדומטריוזיס גם סובלות מאי פוריות. וכך לפני כמעט 3 שנים התחלנו טיפולי פוריות.
טיפולי פוריות לנשים- הסבר- נשים שאינן יכולות להרות באופן ספונטני בעקבות מצב פיזיולוגי לא תקין כגון מחסור בחצוצרות מחסור ברזרבה השחלתית ומבנה רחם לא תקין; מחלות ותסמונות שונות כגון שחלות פוליציסטיות ,אנדומטריוזיס, סוגי סרטן שונים;אי נוכחות בן זוג כגון אם חד הורית או זוג להט"ביות, וסיבה לא ידועה. הטיפולים משתנים מאחת לאחת לפי מצב המטופלת הטיפול שנחשב הכי פשוט זה מעקב ביוץ טבעי המלווה בבדיקות דם כל יומיים מוקדם בבוקר וUS, שלב הבא זה מעקב ביוץ בשילוב עם הורמונים שגורמים לריבוי ביוצים ואו עיבוי רירית הרחם, יש מקרים בהם יש צורך בהזרעה שבה תאי הזרע מוחדרים לחצוצרה או לרחם דרך צוואר הרחם באמצעות מזרק ענקי, בזמן הביוץ, השלב הבא זה ivf שבו ההפריה של הביצית נעשית מחוץ לגוף האישה ולאחר מכן העובר מוחזר לרחם,יש מקרים בהם יש צורך בתרומת ביצית, תרומת זרע, ואו אם פונדקאית.
כיצד אי פוריות משפיעה על המיניות?
הציפיה והמתח בכל שלב ושלב במחזור החודשי בו רוצים להיקלט, ההורמונים שמורידים את החשק המיני, הכאב הפיזי שנגרם כתוצאה מהטיפולים וההורמונים, הימים בהם אסור לקיים יחסי מין כגון אחרי שאיבה והחזרה, הדימומים הממושכים הנגרמים מההורמונים , הירידה בביטחון העצמי בעקבות אי הפוריות.
הזוגיות והמיניות של בעלי ושלי הושפעו מאוד מטיפולי הפוריות וכל מה שמסביב, ומצאנו את עצמנו נתקלים במכשול אחר מכשול שמנסה להפריד בינינו ובכל פעם, היינו צריכים ממש להמציא את עצמנו מחדש על מנת שנוכל שוב להיות יחד בתשוקה ואהבה ללא משקעים. אבל הצלחנו להתגבר על זה, והמשכנו להיות יחד אוהבים ומאוהבים אפילו בימים הרבים בהם לא היה ניתן לקיים יחסי מין.
בעצם היותי פתוחה בנושא המיניות גם בחרתי להיות פתוחה בנושא הפוריות סיפרתי לכולן בעבודה שאני בטיפולי פוריות וגם אנשים זרים שחיטטו ושאלו "איך זה שאין לך ילדים?" או "אז מה, את לא רוצה ילדים?" אז נחשפתי וסיפרתי שאני בטיפולי פוריות. בכל פעם שסיפרתי שאני בטיפולי פוריות מיד שלפו לי סיפורים שלהן או של נשים שהן מכירות מהמשפחה ומחברות קרובות שגם בטיפולי פוריות ומאוד השתדלו גם לספר לי על הצלחות בטיפולי הפוריות.
הבנתי שאני לא לבד שאני אחת מ2 נשים, לפחות הרגיש לי ועדיין מרגיש לי כך.
את לימודיי לייעוץ מיני התחלתי בהפסקה של שנה שלקחתי בין הטיפולים אחרי ששיקמתי את עצמי בשינוי אורח חיים בעזרתן של נשים מדהימות: חני אייזנשטט כרמי - מאמנת לשיפור איכות חיים למאובחנות אנדומטריוזיס ומומחית ברעילות סביבתית, רהאם מועלם נגאר - מומחית ברפואה סינית ויעל - מעסה בסגנון ארויגו. ובלימודיי אלו לא רק שהרחבתי את הידע שלי בנושא המיניות, אלא גם שיקמתי את המיניות שלי במידה רבה בעזרת המרצה מלכה זילברמן ספקטור.
כידוע את הסטאז' בזמן הלימודים עשיתי על מאובחנות אנדומטריוזיס. ערכתי שאלונים שיקלו עליי ועל אנשי מקצוע שארצה בפניהם לדעת איך לטפל נכון במאובחנות אנדומטריוזיס. במהלך הסטאז' כמובן שנתקלתי לא רק במאובחנות אנדומטריוזיס, המחלה כ"כ מורכבת מושפעת מהמצב הבריאותי הכללי, מהסביבה החיצונית, מהמצב הנפשי, החברתי , התעסוקתי , המיני וכמו כן גם משפיעה על אותם דברים.
וכך הגעתי לטיפול שמותאם לאנדומטריוזיס ומורכב משלבי שיקום המיניות אך בתחילה ניסיתי לתת טיפול קצר של עד 2 מפגשים בהם הטיפול מתחיל מהשלב בו המטופלת נמצאת שאותו איבחנתי לפי שאילת שאלות ממוקדות.
וכך נתקלתי במקרים רבים שנלווים לאנדומטריוזיס ופחות מדוברים או לא מדוברים כמעט ביכלל שבינהם מה שהיה הכי בולט זה מיניות בהשפעת טראומות כולל טראומות מיניות ומיניות בהשפעת אי פוריות וטיפולי פוריות.
נראה שבמרבית המקרים הללו שלושת הנושאים: מיניות בהשפעת אנדומטריוזיס, מיניות בהשפעת טראומות ומיניות בהשפעת אי פוריות היו מקושרים והם למעשה הזינו אחד את השני. וכך נוצר הטיפול ההדרגתי בשלבי שיקום המיניות. וברוב המקרים יש צורך בלפחות 10 מפגשים. המקרים הללו כל כך סבוכים אחד בשני שלא ניתן להפרידם ויש לטפל בשלושתם במקביל.
נכנסתי לקבוצות תמיכה ברשתות החברתיות והכרתי עוד ועוד נשים שכעת כמו בתהליך טיפולי פוריות או בהפסקה בין הטיפולים או לקראת הטיפולים הראשונים. ובקבוצות האלו גיליתי את ההשפעה העצומה של אי הפוריות על המיניות של נשים אפילו על נשים בריאות. כולן חוו שינוי גישה ודרך חיים על מנת לשרוד את הטיפולים מבלי ליפול. ואחד השינויים התבטא במיניות.
נשים שנורא ביישניות ומופנמות הרגישו צורך לשתף ולחלוק גם על נושא המיניות הגיעו לנקודת מפנה שחייבות לבקש עזרה מבחוץ לפני שהזוגיות מתפרקת ונראה שלהן זה בא יותר בקלות דווקא מאותן נשים שכל כך פתוחות בנושא המיניות אשר למרבה הפלא, ברגע שהגיעו למכשול במיניות ואו בזוגיות, בחרו בהתחלה פשוט לא לדבר על נושא המיניות עד שמישהי אחרת בקבוצה פתחה את הנושא. וגם אם מישהי פתחה את הנושא, אם לא היה להן משהו חיובי להגיד בחרו שלא לשתף עד שראו שבאמת יש קבוצה גדולה של נשים שסובלות מכך ורק אז נפתחו וסיפרו הכל. הן פשוט חיכו שהמצב יחזור לקדמותו ושהן ימצאו את הפתרון ולא רצו לחשוף את הפצעים הטריים. אך כאשר עברו בהצלחה את התקופה הקשה מיד חשפו את העובדה שקיימו יחסי מין אחרי תקופה ארוכה שלא יכלו לקיים יחסים.
בעקבות כך , נחשפו בפניי 2 קבוצות נוספות בתוך אותה קבוצה של נשים שסובלות מאי פוריות: נשים שיניפו דגל לעזרה בזמן מצוקה , ונשים שיסתירו את העובדה שהן נמצאות במצוקה.
וכאן בא הכוח של קבוצה. ברגע שאישה שמנסה להסתיר את העובדה שהיא במצוקה מגיעה לקבוצה של נשים שסובלת מאותן בעיות ומשתפות זאת איתה היא תרגיש יותר בנוח להיחשף ולשתף אודות האתגרים שלה במיניות. אך לשם כך צריך שתהיה בקבוצה את 2 סוגי הנשים כי אחרת יתכן מצב בהן אף אחת לא תסכים לדבר. הסיוט של כל מנחה בקבוצות. לעומת זאת נשים שכן יעדיפו להיחשף בשעת מצוקה יוכלו להסתדר גם בטיפול קבוצתי וגם בטיפול אישי, פשוט נשים שבעלות אופי יותר חברתי יעדיפו בעצמן את הטיפול הקבוצתי על פני טיפול אישי.
דבר שמאוד דומה לטיפול במאובחנות אנדומטריוזיס הוא שהטיפול הוא דינמי ומשתנה מאחת לאחת כל אחת נמצאת בשלב אחר מבחינה מינית וזוגית, אך השלבים מאוד דומים בשניהם יש התייחסות רבה למצב הבריאותי והפיזיולוגי במקביל למצב הנפשי והתודעתי.
אני מזמינה אותך אישה יקרה שמתקשה להגשים את החלום להיות אמא או להרות שוב, ומעוניינת לשמור על המיניות והזוגיות ואפילו לשפר אותה להצטרף לקבוצה שלי בפייסבוק מיניות בריאה ופוריות.
אם את סובלת מאנדומטריוזיס או מהתסמינים של המחלה את מוזמנת להצטרף לקבוצה מיניות בריאה ואנדומטריוזיס.
בנוסף מזמינה אותך לקבוצה בWhats App שאני משתתפת בה, קבוצה מדהימה של לביאות לוחמות בטיפולי פוריות תומכות ומעודדות אחת את השניה ולומדות הרבה אחת מהשניה. מי שמנהלת את הקבוצה זו פסיכותרפיסטית קלינית בשם דניאל. תפני אליי בפייסבוק בהודעה פרטית או במייל ותמסרי את המספר נייד שלך.
בהצלחה בתהליך לכל הנשים שמנסות כעת להביא ילדים לעולם.
רבקה לוטבק
יועצת למיניות בריאה
Comments